Piekarnik to jedno z bardzo ważnych urządzeń gospodarstwa domowego w kuchni.
Elektryczny czy gazowy?
Aktualnie piekarników gazowych do zabudowy jest coraz mniej. W sprzedaży pozostało niemalże kilkadziesiąt modeli, a część z nich to urządzenia z długim stażem.
Piekarniki gazowe nie posiadają zaawansowanych funkcji i są słabo niestety wyposażone, ale mają jedną zaletę – są niedrogie i tanie w użytkowaniu.
Kupując piekarnik w 2020 roku, zdecydowanie lepiej jest wybrać piekarnika elektryczny. Jest wygodniejszy w obsłudze, bezpieczniejszy w użyciu i zazwyczaj wyposażony w szereg przydatnych funkcji, jak na przykład opcję podtrzymania temperatury czy termosondę.
Jak zainstalować piekarnik?
Są różne sposoby instalacji , m.in: w słupku, pod blatem, w szafce podwieszanej.
Pojemność/gabaryt piekarnika:
Jeden z najmniej pojemnych piekarników o standardowych wymiarach oferuje nam marka Whirlpool. Jej model ma 53 litry. Najbardziej pojemny model w ofercie Beko. To 82-litrowy piekarnik BIM32302XMS. Marka Beko zresztą celuje w pojemne piekarniki, jej pozostałe modele mają niewiele mniej bo 80 litrów. Jednak zdecydowana większość standardowych piekarników do zabudowy mieści się w granicach 65 – 75 litrów. Dobrze zwracać uwagę na takie szczegóły, ponieważ to właśnie od nich zależy późniejszy komfort użytkowania.
Temperatura piekarnika:
Maksymalne temperatury dostępne w piekarnikach sięgają około 300 stopni. 220-250 stopni producenci promują je przede wszystkim pod kątem pieczenia pizzy Natomiast temperatury niskie (około 30 stopni) również są przydatne, np. do wyrastania ciasta.
Funkcje pieczenia:
W piekarnikach elektrycznych posiadamy:
- grzałkę górną,
- grzałkę dolną,
- grzałkę górną + dolną,
- termoobieg – niekiedy promowany jako wersja szczególnie skuteczna: termoobieg 4D, wentylator XL, itp.
Dodatkowo producenci oferują inne funkcje pieczenia:
- grill – niektóre piekarniki pozwalają dobrać zarówno moc grilla jak i jego powierzchnię (mała VS duża),
- programy Eco – to nic innego jak tradycyjne programy (góra-dół, termoobieg), które wyłączają się na kilka minut przed planowanym końcem pieczenia (ja akurat rzadko korzystam, zwykle nie wiem, jak długo potrwa pieczenie),
- rozmrażanie,
- pizza,
- podtrzymywanie ciepła,
- podgrzewanie talerzy