zakupy przez internet
Jaki piekarnik kupić?

Jaki piekarnik będzie dla Ciebie najlepszy?

Piekarnik to jedno z bardzo ważnych urządzeń gospodarstwa domowego w kuchni.
Elektryczny czy gazowy?
Aktualnie piekarników gazowych do zabudowy jest coraz mniej. W sprzedaży pozostało niemalże kilkadziesiąt modeli, a część z nich to urządzenia z długim stażem.

Piekarniki gazowe nie posiadają zaawansowanych funkcji i są słabo niestety wyposażone, ale mają jedną zaletę – są niedrogie i tanie w użytkowaniu.

Kupując piekarnik w 2020 roku, zdecydowanie lepiej jest wybrać piekarnika elektryczny. Jest wygodniejszy w obsłudze, bezpieczniejszy w użyciu i zazwyczaj wyposażony w szereg przydatnych funkcji, jak na przykład opcję podtrzymania temperatury czy termosondę.

Jak zainstalować piekarnik?
Są różne sposoby instalacji , m.in: w słupku, pod blatem, w szafce podwieszanej.

Pojemność/gabaryt piekarnika:
Jeden z najmniej pojemnych piekarników o standardowych wymiarach oferuje nam marka Whirlpool. Jej model ma 53 litry. Najbardziej pojemny model w ofercie Beko. To 82-litrowy piekarnik BIM32302XMS. Marka Beko zresztą celuje w pojemne piekarniki, jej pozostałe modele mają niewiele mniej bo 80 litrów. Jednak zdecydowana większość standardowych piekarników do zabudowy mieści się w granicach 65 – 75 litrów. Dobrze zwracać uwagę na takie szczegóły, ponieważ to właśnie od nich zależy późniejszy komfort użytkowania.

Temperatura piekarnika:
Maksymalne temperatury dostępne w piekarnikach sięgają około 300 stopni. 220-250 stopni producenci promują je przede wszystkim pod kątem pieczenia pizzy Natomiast temperatury niskie (około 30 stopni) również są przydatne, np. do wyrastania ciasta.

Funkcje pieczenia:
W piekarnikach elektrycznych posiadamy:

  • grzałkę górną,
  • grzałkę dolną,
  • grzałkę górną + dolną,
  • termoobieg – niekiedy promowany jako wersja szczególnie skuteczna: termoobieg 4D, wentylator XL, itp.

Dodatkowo producenci oferują inne funkcje pieczenia:

  • grill – niektóre piekarniki pozwalają dobrać zarówno moc grilla jak i jego powierzchnię (mała VS duża),
  • programy Eco – to nic innego jak tradycyjne programy (góra-dół, termoobieg), które wyłączają się na kilka minut przed planowanym końcem pieczenia (ja akurat rzadko korzystam, zwykle nie wiem, jak długo potrwa pieczenie),
  • rozmrażanie,
  • pizza,
  • podtrzymywanie ciepła,
  • podgrzewanie talerzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne artykuły:

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Do góry